Jättemaränger!

ca 20 stora maränger. Ugnstemperatur 130 grader.

2 1/2 dl äggvita (ca 6 ägg)
5 1/2 dl strösocker
75 g mörk choklad, 64-70 %
Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita och socker i en rostfri, stor bunke. Sätt bunken i ett vattenbad och värm marängsmeten till 55-60 grader. Glöm inte att vispa hela tiden! Ta bort bunken från vattenbadet och flytta över den till ett kallt vattenbad och vispa smeten med en elvisp tills den kallnat.
Smält chokladen på svag värme i mikro eller på spisen. Vänd ner den smälta chokladen i marängsmeten så att den blir marmorerad. Klicka ut maränger med hjälp av två skedar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda marängerna i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter, beroende på marängernas storlek. De ska vara lite sega i mittern.
Detta blir fantastiskt goda, frasiga maränger som är lika trevliga att bjuda på till fest som till vardags! Eller varför inte ta en själv till kaffet?

Små utsökta kolapajer..

ca 10 st. Ugnstemperatur 175 grader i ca 12 minuter.

Botten:
100 g kallt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 ägg
Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk, 397 g
Glasyr:
100 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
2 tsk smör
1 tsk flingsalt
Ställ burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull med vatten. Låt vattnet koka upp och sjud sedan i cirka 4 timmar. Då får du en härlig, kolaliknande fyllning. Låt burken svalna helt innan den öppnas.
Skär smöret i bitar och blanda ihop med sockret, vetemjölet och kakaon. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Låt degen vila i en plastpåse kylen i ca en timme. Kavla sedan ut degen och lägg i 10 st portionsformar, 6-7 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ in formarna i frysen cirka en timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Ta ut formarna och låt dem kallna. Fyll med kolakrämen och sätt in dem i frysen i ytterligare i en timme.
Grovhacka chokladen. Blanda choklad, grädde och smör i en kastrull. Låt smälta på svag värme och rör ihop till en slät glasyr. Häll glasyren över pajerna. Slutligen strös flingsaltet över för att ta fram och förstärka chokladsmaken.

(Det vita på bilderna är inte enbart salt, utan riven vit choklad och kakao som jag använt som dekoration.)

Vaniljkrämbullar..

Idag har det varit något av en bakstuga i vårat kök. Jag, min mamma och min bror har alla bakat olika saker. Mamma och jag har nyligen skapat den här matbloggen för att hålla ordning på och dela med oss av alla godsaker vi gillar. Personligen tänkte jag lägga ut receptet på vad jag bakade idag. Underbara vaniljkrämbullar!
  • Ugnstemperatur: 250 grader i ca 8 minuter.  Antal: ca 40 st
50 g jäst
200 g smör
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 krm salt
2 krm bakpulver
1 ägg
13-14 dl vetemjöl
  • Fyllning: Gör en fast vaniljkräm.
  • Pensling och garnering: Smält smör och strösocker
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och grädden. Låt degspadet bli knappt fingervarmt. Häll lite av degspadet över jästen så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, bakpulver, ägg och största delen av mjölet. Arbeta degen smidig och lägg upp den på ett bakbord. Dela degen i ca 4 bitar och kavla ut. Degen får inte bli tunnare än 2-3 mm tjock. Skär ut fyrkanter, ca 6x6 cm stora. Lägg en klick kall vaniljkräm i mitten på varje fyrkant och nyp ihop alla fyra hörnen väl. Det är viktigt att snörpa ihop ändarna noga så att krämen inte läcker ut. Lägg bullarna med den ihopvikta sidan nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt bullarna jäst till dubbel storlek i ca 1,5 timme. Sedan ska bullarna gräddas i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.
  • Bullarna blir lätta, luftiga och är mycket goda till en kopp kaffe eller ett stort glas mjölk!

Lättbakade kringlor..

Ungstemperatur: 200 grader, varmluft: 175 grader.

150 g smör
4 msk vispgrädde
4 dl vetemjöl

Pensling och garnering
vatten
pärlsocker


Gör så här:
Rör smöret tills det blir mjukt. Tillsätt grädden och mjölet och arbeta till en deg. Rulla ut degen till smala längder på ca 20 cm. Forma varje längd till en liten kringla. Pensla dem sedan med vatten och vänd dem i pärlsocker. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Mums!

Hemgjord tomatmarmelad med ingefära och citron..

1 1/2 kg tomater
2 citroner
150-200 g färsk ingerfära
2 kg socker
1 flaska Certo fruktpektin
Skölj tomaterna och ta bort kvistfästet. Skär sedan i små bitar och lägg direkt i en stor gryta. (4-5 liters gryta) Tvätta citronerna, riv skalet och pressa ur saften. Häll skalet och saften på tomaterna. Skala ingefäran och riv den direkt ner i grytan. Låt allt koka under lock på svag värme i ca 15 minuter. Rör i sockret och koka i ytterligare några minuter, beroende på hur fast marmelad du önskar. Ta grytan från spisen och blanda i fruktpektinet ordentligt. Skumma vid behov. Häll upp marmeladen i fina burkar och förvara kallt.
Njut den gärna till ett gott, nybakat bröd eller varför inte till en god ostbit?

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0